Historia bubble tea





kubek bubble teaNapój bubble tea powstał na kontynencie, które od wielu lat wyznacza trendy dla reszty świata czyli w Azji. Dokładnie na Tajwanie – gdzie od wieków picie herbaty było elementem kultury – postanowiono nieco uatrakcyjnić ten napój poprzez dodanie do niego kuleczek tapioki. Tapioka to produkt skrobiowy otrzymywany z manioku – zawiera lekkostrawne węglowodany i niewielką ilość białka, do tego jest hipoalergiczna i nie zawiera cholesterolu co sprawia, że jest produktem idealnym nie tylko dla tych, którzy dbają o linię ale również dla tych, którzy są na specjalistycznych dietach.


Pierwszy lokal z pyszną bubble tea powstał w 1980 roku właśnie na Tajwanie.
Szybko zyskał sławę a bąbelkowa herbata w krótkim czasie zalała całą Azję, stając się wyjątkowo popularnym napojem. Swoich fanów znalazła również w Nowojorskim Chinatown by kilka lat później zyskać miano kultowego napoju wśród młodzieży w całych Stanach Zjednoczonych i Kanadzie.

kulaW końcu przyszedł czas na Europę (w pierwszej kolejności Niemcy i później kolejne kraje starego kontynentu). Dziś możemy cieszyć się tym fantastycznym napojem również w Polsce. Dzięki marce BoBoQ możecie rozsmakować się w cudownie owocowych kuleczkach zanurzonych w orzeźwiającej herbacie w wielu miastach naszego kraju. Tylko BoBoQ dysponuje patentem na oryginalną tajwańską recepturę z 1980 roku, dzięki czemu nasze herbaty gwarantują niepowtarzalny smak i tradycyjne, tylko naturalne składniki bubble tea.